Att lära för livet

Education is the most powerful way to change the world – Nelson Mandela

Brottning med jättar

1 kommentar

Så – nu måste jag skriva av mig. Jag brottas med problematiken kring hur media rapporterar, granskar och sätter rubriker. Jag ska försöka förklara hur jag menar. Jag vill redan nu varna att jag har inte kollat alla fakta – detta är min upplevelse jag berättar om! Men förhoppningsvis kan mina tankar bli sorterade och kanske du kan hjälpa mig med det!

Jag minns det att när den borgerliga regeringen tillträdde för 10 år sedan upplevde jag att  den ena kvinnliga politikern efter den andra föll på teknikaliteter och småsaker som de gjort fel i vardagen och för länge sedan. Så de blev aldrig ministrar. Inte ett ord om deras utbildning, erfarenhet eller politiska duglighet.

Jag reflekterade över att Mehmet Kaplan inte blivit granskad när han tillsattes som minister utan först i vår, två år efter att han tillträtt. Eller blev han granskad och media valde att publicera först nu?

Jag tänker på Åsa Romson som misslyckats kapitalt i media men som verkar vara en bra politiker. Vad är kriterierna för att vara politiker idag? Att man kan hantera media och inte har några lik i garderoben? Oavsett kunskap, erfarenhet och politisk duglighet? Vart leder det? Vem vill bli politiker? detta ska ju vara det viktigaste och finaste uppdraget man kan ha! Dessutom i ett land som rankas högt i transparens och anses ha mycket låg korruption. Och förresten, vem kan lyckas hantera media idag när klickokrati och troll härskar där ute?

Jag är aktiv på skoltwitter och jag kan stämma i i denna tweet

Trollen därute ställer till det och vill verkligen bara skapa problem och konflikter. Och jag ser många likheter med medias klick-jakt. Förstå mig rätt – jag vill verkligen att media granskar! Panama-affären är ett utmärkt exempel på ett stort samarbete över hela världen. Mer sånt och mindre häxjakt är min önskan.

Jag avslutar med en egenskriven saga om hur jag upplever det på skoltwitter ibland och ur jag önskar att det slutar.

I trollenas värld

I trollenas värld är det tillåtet att äta barn levande. Det anses till och med vara en dygd att mumsa i sig små och oskyldiga barn. Helst ska de ha sagt något klokt och gärna lillgammalt, då smakar de extra gott. Barnen ska helst marineras i härskar- teknik, förnedras offentligt och kryddas med trollens viktiga akademiska poäng innan de slukas. I trollenas värld skyr man ingen, hindras av inget och mejar ner det som behövs för att förlöjliga och förnedra. Om någon försöker skydda ett barn mot trollenas förövare åker de med i fallet, obönhörligen. Trollena är fula och stora men de förklär sig som lärare på dagarna och kallar sig viktiga. De opererar sedan i skuggorna och smyger på barnen och deras beskyddare från alla håll på kvällarna. Trollena gömmer sig i flödet av ord och kommentarer på de mest sinnrika sätt, de tar aldrig en konfrontation ansikte mot ansikte. De baktalar och svär sig samman i det mörka och tysta.

john_bauer_1915

Men en dag mötte trollena något de inte kunde försvara sig mot. Flera beskyddare av barnen stod upp tillsammans och gjorde upp en plan för att trollena skulle sätta i halsen av sin egen självgodhet och spricka i solljuset. Barnens beskyddare drog fram trollena i solen och visade världen vad de gjorde. De avslöjade trollenas metoder och drog ut dem i solljuset. Häpna satte trollena i halsen och sprack.

Sensmoral:

Låt dig aldrig luras att tro att ett barn är ett lätt byte,
sanningens ljus ska avslöja dig och
din självgodhet kommer att orsaka ditt fall.

 

 

Annonser

One thought on “Brottning med jättar

  1. Jag har också funderat under den sista tiden varför det i princip nästan jämt bara är kvinnliga ministrar/partiledare som granskas så hårt. Märkligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s