Att lära för livet

Education is the most powerful way to change the world – Nelson Mandela

Varför blogga?

1 kommentar

Jag bloggar. Jag bloggar på flera olika ställen. Men varför? Vad är det som driver mig? Det tar ju tid och energi, och ärligt talat – är det någon som läser egentligen? Och är det viktigt? Ja, någonting händer ju eftersom bloggandet växer och antalet sidor skriven text på internet växer lavinartat varje dag. Dessutom vloggar fler och fler, eller youtubar. Jag har inte undersökt vad som driver andra, men jag har kommit fram till ett par viktiga saker för egen del:

 • Jag bloggar för att minnas. Mitt minne är ett såll och om jag skriver ”dagbok” på bloggen så kan jag gå tillbaka och se vad jag gjort och hur.
 • Jag bloggar för att sortera mina tankar. Eftersom jag vet att några läser måste texten ha en viss läsbarhet och därmed kan jag inte kasta ur mig ord hur som helst. Jag vill ju utvecklas som pedagog och då är reflektion ett mycket kraftfullt verktyg. Jag har valt att göra det på ett transparent sätt.
 • Jag bloggar för elevernas skull. Jag bloggar om vad vi ska göra eller har gjort och hur för att eleverna ska kunna gå tillbaks och minnas vad vi gjort. Elevers enskilda arbeten ligger i deras digitala IUP:er och de förekommer sällan på bloggen.  Bilder på elever i arbete, under process lägger jag ofta upp på instagram. Där kan eleverna och vårdnadshavarna följa arbetet under dagen. Det är ett snabbare medium.
 • Jag bloggar för klasslärarnas skull. Eftersom jag inte har egen klass just nu utan fungerar som resurs i årskurs 1-3 vill jag ju att klasslärarna ska veta vad vi gör och kunna använda det i arbetet under resten av veckan.
 • Jag bloggar för att dela med mig till andra pedagogoer. Det utvidgade kollegiet har blivit mitt närmaste kollegium på så sätt att samtalet pågår konstant i sociala medier. En chat, en tweet, ett blogginlägg, en delning i en facebookgrupp – mötesplatser som är viktiga för mig och där jag vill delta.

På följande bloggar kan du hitta texter av mig

 • https://ses1549.wordpress.com/
  Mina egna tankar, pedagogiska och etiska ställningstaganden, masterial, idéer, läst litteratur, föreläsningar med mera. Här ger jag mig själv fullständig frihet att dela vad jag vill och känner för.
 • http://lararavtryck.moobis.se/
  Första bloggsamarbetet som är vilande nu
 • http://skola365.com/
  365 blogginlägg, ett om dagen under 2016. Olika bloggare varje dag. Olika bilder av svensk skola.
 • http://pedagogskanenordvast.se/matte-och-sprak/
  En lärresurs om matermaik och språk i Pedagog Skåne Nordvästs regi
 • http://matematicum.moobis.se/
  Elvernas sida. Här skriver jag dagbok om det arbete jag gör med eleverna.
 • http://dalhemsiktgrupp.se/
  Här skriver jag om IKT-gruppernas arbete. IKT-grupperna är fyra forum för elever och personal att tillsammans utveckla IKT i skolan, förskoleklass och på fritidshemmet. Dokumentationen av gruppernas arbete är helt transparent som ett led i elevernas demokratiska träning.
 • Jag har även gästbloggat i Skolvårens adventskalender och Almedalsbladet.

Jag bloggar. Det är mitt sätt att  tänka och minnas.

One thought on “Varför blogga?

 1. Bloggar oxå och publicerade nyss ett inlägg om att skrivandet har förändrat mitt liv. Det hjälper mig bli en bättre person. Låter stort måhända – men det är verkligen så jag känner! http://helenaroth.com/write/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s