Att lära för livet

Education is the most powerful way to change the world – Nelson Mandela

Uppfriskande twittermorgon #lyftskolan

Lämna en kommentar

Det började med att Ulrika twittrade

Skärmavbild 2015-05-19 kl. 09.18.50

Så klart att jag svarade på detta. Jag måste bara vara med i en debatt som lyfter skolan. Det finns så mycket bra. Vi gör skillnad för så många elever, vi ger framtidstro och hopp till så många familjer. Vi är livschansbyggare och möjlighetsbärare för så många. (Bild fr Teachers pay teachers). Vi måste också få höra det för att orka vidare. Vi måste få media att rapportera goda exempel för att öka antalet sökanden till lärarutbildningarna så att fler våga prova världens bästa jobb.

11140248_10153460162496874_549032905509240138_n

Jag fick mothugg.

Skärmavbild 2015-05-19 kl. 09.43.50

Det har varit mycket debatt om tonen på twitter den senaste tiden och idag tyckte jag nog att det fanns en ny försiktighet hos de som ifrågasatte idag. Bra om de lyssnat och tagit till sig så att vi kan hålla debatten på ett sakligt plan. Kontentan var att vi inte bara får titta på det som är positivt i skolan för om vi inte berättar skräckhistorier förändras inget. Jag drabbades av en otrolig debattlust och började ställa motfrågor, be utmanarna utveckla sina egna påståenden och inte ge mig. Det var uppiggande och roligt och allt avslutades med en tweet från den som hållit ut längst ”Då slutar det med att vi är överens” vilket var väldigt roligt.

Vad var vi då överens om? Jo att det behövs balans i skoldebatten, både postiva exempel och goda förebilder behövs tillsammans med att vi lyfter det som ännu inte är bra och behöver förändras Detta gäller alla aktörer i skolan, huvudman, lärare, skolledare, elever, föräldrar…. Alla behöver uppmutran och riktig feedback och feedforward, även feedup behövs. Har ni tänkt på att kommunen, skolverket och riksdagen också behöver det för att orka fortsätta förbättra och fröändra? Precis som vi inte får blunda för att det behöver förändras saker ända ned till individnivå från elever till skolminister. Samtidigt. Både och. Min egen slutsats är att jag är en av de första som kavlar upp ärmarna och jobbar för förändring och fröbättring, MEN jag tittar upp – fokuserar på något som är bra och får ork, näring och mod till förändringsarbetet där. Det som inte är bra kan aldrig ge energin vi behöver för att orka förändra.

Alltså – jobba hårt med det som ska bli bättre. Hämta kraft till det i det som redan är bra!

”Strong people don’t put others down. They lift them up”

och andra kloka saker kan du läsa på

http://viability.se/gratis-inspiration/citat-for-ett-mer-njutbart-liv/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s