Att lära för livet

Education is the most powerful way to change the world – Nelson Mandela

#malyft #dubbel #talföljd

Lämna en kommentar

Idag har vi arbetat med att skapa en talföljd i klassen. Jag hade det i uppgift i mattelyftet. Vi började med en variant av sagan om bonden och den kinesiska kejsaren. Du hittar en artikel i nämnaren om hur man kan använda sagan här: http://ncm.gu.se/media/stravorna/1/a/1a_hernvald.pdf

Vi i världen-bloggen skrev vi:

Vi fick höra en liten saga som Susanne berättade.

”En kinesisk bonde hjälpte kejsaren med att komma på finurliga uppfinningar. Kejsaren var snål och ville inte betala bonden med pengar. Han undrade vad bonden ville ha. Bonden önskade sig då ett riskorn på den första rutan i ett schackbräde och dubbelt så många i nästa, sedan dubbelt i nästa och så vidare. Hur många riskorn blev set i den sista rutan?”

Vårt schackbräde innehöll 9 rutor i stället för 64. Vi använde makaroner att räkna med. Det är lättare än att räkna riskorn.

2014-10-08 12.18.50

I början var det enkelt. Sedan blev det svårare och svårare. Vi kom på att när man ska ha dubbelt av 16 kan två personer i gruppen räkna upp 16 makaroner var och sedan räknade vi alla.

2014-10-08 12.23.49

När vi var klara kom Susanne eller Gina med lim så makaroner stannade kvar på plats.

2014-10-08 13.37.42

Till sist gjorde vi gemensamma uträkningar på miniräknaren för att kolla att det vi kommit fram till stämde och kunde skrivas på mattespråket. Vi kunde skriva både med addition och multiplikation.

2014-10-08 13.34.09

2014-10-08 13.33.59

Vi tänkte en stund på hur många riskorn det kunde bli på den sista rutan på bondens schackbräde och alla förstod att det var väldigt väldigt många.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s